Wednesday, October 17, 2012

Sesi berdialog dengan QALESYA ^_*

Situasi 1

Masa nie ibu tengah kemas almari baju Qalesya.. Sekarang ni hobi dia nak pakai baju pilih sendiri dah bersepah-sepah baju dia dalam almari tu... Dalam ibu tengah dok mengemas ni bunyi guruh/kilat kat luar.. memang confirm hujan mesti turun lebatnya nie hehe... yang Qalesya plak dok teman le ibu kat dalam bilik dia.. sambil tu mulut asyik pot pet jer.. ada je bende dia nak bagitahu / tanya hehe .. hasilnya ini ler satu dialog yg buat ibu terdiam jap...

Qalesya : Ibu bunyi apa tue.. ?? 
Ibu : Bunyi guruhlah dik... 
Qalesya : Kesian Daddy ..... ( dengan buat muka selamba sambil tangan tu dok main teddy bear.. mata pun tengok teddy bear ..dia berdiri sandar katil.. ) 
Ibu : Haaaa kesian daddy.. !! 

 rupanya baru ibu teringat yg daddy pergi kerja naik motor pagi tu.. kesian daddy kene hujan le tue...  Qalesya..qalesya spechless ibu dibuatnya... tk sangka dia boleh berfikir sampai tahap tue..


Situasi 2

Pagi tu Daddy sms " cakap cha ptg karang kita pergi taman eh..suruh siap cepat-cepat.. "
so bila budak kecik ni bangun je ibu cakaplah kat dia apa yang daddy sms tue.. haha dia sangat teruja .. petang tue... tengah siap-siap...

Ibu : nanti adik pakai kasut sport tau.. kang kalau pakai selipar nanti susah nak main.. 
Qalesya : Oooo cam tu ye ibu... 
Ibu : iya lah nanti kita leh jogging sekali nak... 
Qalesya : tak naklah ibu... nanti adik penat cam mana.. ( siap tunjuk tangan tue... )
Ibu : alaaa adikkk ni ada-ada jer lah.... hahaha


Situasi 3 

Tengah baring-baring tengok tv dengan qalesya.. Qalesya macam biasalah dia suka main HP ibu tu... bende yang paling dia selalu tengok tentang macammana baby keluar orang bersalin caesar... dari doktor belah perut sampai baby keluar.. saje je letak kat dalam HP sebab nak tunjuk kat dia cam ni lah adik lahir..

Ibu : Qalesya, nak adik tak.. nak baby tak ... ? 
Qalesya : Tak nak ibulah... 
Ibu : laaaaa napa pulak... (sambil tengok reaksi muka dia .. dalam hati ibu ni mesti dia keluar ayat2 yang buat ibu terdiam/ tersenyum sorang2 dgn jawapannya ... )  
Qalesya : Tak naklah ibu.. nanti baby sakit .. darahhhh .. nnti ibu pun sakitttt.... kesian baby nanti...adik kan dah adik.... 
Ibu :  hahahahha


13 comments:

  1. mcm2 kerenah anak ni kan..bila dh besar..
    gelagatnya, butir bicaranya..semuanya buat tersenyum sorang2..

    ReplyDelete
  2. suka anak2 kecik yg byk cakap mcm ni hehehe

    ReplyDelete
  3. budak2 jawapan selalu jujur dari hati derang.....sangat cute....salam kenal!

    ReplyDelete
  4. ooo... so sweet. sayang benor dia kat parent dia. pandai

    ReplyDelete
  5. alahai..sukanya saya baca dialog Qalesya... bijak sangat

    ReplyDelete