Friday, September 14, 2012

Tip SKS oleh Dato Haji Fadzilah Kamsah ... ^_~

Assalammualaikum ... Salam Jumaat buat semua....

Tip Semarakkan Kasih Sayang Dalam Rumahtangga.. (SKS)

1: Allah tak pandang keluarga yg tak satu hati. Justeru, satukan keluarga dgn: jadi insan yg Allah redha, byk doa, bantu membantu kerja rumah, solat berjemaah & segerakan solat, amalkan zikir harian yg sempurna, makan bersama, ada masa berbual, didik mendidik, suami isteri & anak beranak yg bermaafan sblm tidur, tolak ansur, hidupkan sunnah harian, membentuk misi keluarga yg jelas & cemerlang, berusha utk jadi kebanggaan keluarga, dsbnya. Mari segera amalkan & kongsikan dgn org lain, wassalam

2: Benar-benar BERSYUKUR yang anda ada pasangan. Tanda bersyukur:
-  Sentiasa patuh perintah Allah & pastikan pasangan juga patuh perintah Allah.
- Baca Surah Ibrahim: 40, untuk rangsang diri & keluarga jaga solat.
- Sentiasa redha dgn ketentuan Allah.
-  Ucap Tq kepada pasangan kerana sudi nikah dgn anda!

3. Sentiasa mohon ampun daripada Allah & maafkan serta minta maaf daripada pasangan tiap hari.

 4. Jalankan usaha dakwah setakat kemampuan & sentiasa membantu kerja-kerja rumah. Ramai lelaki yg gagal dlm aspek ini.

5. Lakukan setiap tindakan secara terbaik dgn mengikut sunnah Nabi SAW.

6. Usaha untuk ceriakan pasangan & jadikan diri anda dapat di banggakan oleh pasangan, 

7. Sentiasa bertawakkal kpd Allah SWT. Mari kita amalkan & kongsi dengan yg lain, wassalam.


Note : Panduan buat diri sendiri dan semua... ^_~


:::: US ::::



12 comments:

  1. Bersama kita memperkukuhkan ikatan terjalin moga berbahgia bukan utk dunia semata tapi dunia dan akhirat hendaknya. Amin..

    ReplyDelete
  2. sama2 la kita amalkannya.. agar keluarga kita sentiasa dilindungi oleh Allah...

    ReplyDelete
  3. bagus tips ni. selalu ucap terima kasih kat hubby sebab kawin ngan akak bila tiba time anniversary je. tu pun tulis kat kad or sms. malu la pulak nak ckp direct.ngeee...

    ReplyDelete
  4. bagus tips nihh, tapi bukan kite jew kena amalkan hubby kite pon kena wat jugakk..kalo sowang jew yg buat pakai xjadi lerr..

    ReplyDelete